Wednesday, February 4, 2009

BN di Perak

BN bentuk kerajaan baru di Perak

PUTRAJAYA 4 Feb. – Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Barisan Nasional (BN) membentuk kerajaan baru di Perak dengan kelebihan majoriti tiga kerusi.

Ini berikutan keputusan tiga calon Bebas iaitu Jamaluddin Mohd. Radzi, Mohd. Osman Jailu, Hee Yit Foong yang telah menghantar surat kepada Sultan Perak semalam mengisytiharkan hilang kepercayaan terhadap Menteri Besar Perak dan menyatakan sokongan kepada BN.

Datuk Nasharuddin Hashim yang keluar BN Sabtu lalu turut mengumumkan kembali kepada UMNO.

Dengan pengumuman itu, BN kini memiliki 31 kerusi berbanding PKR sebanyak 28 kerusi.

Menurut Najib, Jamaluddin, Mohd. Osman dan Yit Foong masih kekal sebagai wakil rakyat Bebas tetapi akan memberi sokongan kepada BN dalam sidang DUN termasuk sesiapa sahaja yang bakal dilantik Menteri Besar Perak.

Najib berkata, beliau akan mengadap Sultan Perak dalam masa terdekat bagi memaklumkan perkara itu.

Sumber: Utusan Malaysia Online

Lompat sana lompat sini. Akhirnya kerajaan Pakatan Rakyat di Perak yang diterajui DAP tumbang hari ini dengan BN yang memperoleh majoriti mudah untuk menubuhkan kerajaan baru di Perak.

Hari ini kerajaan PR tumbang dan tidak mustahil kerajaan BN Perak juga akan tumbang esok ataupun lusa sekiranya senario lompat parti ini berlanjutan. Sampai bila mahu jadi begini?

Dalam keadaan kita terpaksa berdepan dengan krisis ekonomi dan ribuan rakyat yang telah dibuang kerja, politik di Perak pula haru biru. Sudah pasti situasi ini akan memberi kesan besar terhadap ekonomi terutama di Perak.

Yang pasti rakyat akan menjadi mangsa keadaan.

Diharapkan tiada lagi pihak yang akan melompat parti selepas ini. Beri tumpuan penuh terhadap ekonomi dan pembangunan negeri.

No comments: