Monday, September 15, 2008

17 September

Tun Dr. Mahathir dijangka akan menyerahkan borang keahlian untuk menyertai semula UMNO pada 17 September ini. Satu majlis yang sederhana akan diadakan di Putrajaya bagi meraikan penyertaan semula Tun ke dalam UMNO.

Semoga segala perancangan untuk membawa perubahan kepada UMNO khasnya dan rakyat Malaysia amnya akan menjadi kenyataan dengan bantuan dan kehendak Allah s.w.t.

33 comments:

gaco said...

Amin...

Seyn said...

amin..

Anonymous said...

Takbir....ALLAHUAKBAR!!!!!!!

Syammil said...

sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, marilah kita berdoa kepada Allah yang Esa supaya keadaan di Malaysia ini terus aman dan makmur.

Anonymous said...

Everything is changing in this world....nothing will last long....
so as our federal goverment. You should see the bright side of changing govrment. As you can see, Australia, England and US have change their federal goverment and they have become better and better. Mahathir wont change anything but it might make BN worse than now. We don need Mahathir anymore, he hav ruled our country for so long and yet he still want more.

Anonymous said...

Betul 2.. kehaadiran Dr Mehathir ke dalam UMNO hanya menambah myk ke dalam api yang mmbara.....
pertukaran kerjaan bukan lah satu benda buruk malah kita dpat lihat sjk zamn kegemilnagan Islam lagi boleh kita perhatikan berapa byak kerajaan Islam bertukar malahan setiaop pertukaran membawa umat Islam ke arah hidup yang lebih baik....dalam usaha mnjadi sesuatu yang baik kita haruslah berubah...UMNO bukan lagi wadah yang sesuai utk memperjuangkan agama Islam..

Bukan Pembangkang said...

To anonymous 2

erm...DR. Mahathir kembali not to rule...but to ensure that Malaysia is govern wisely....

If u say that US government lebeh better dr zaman Bill Clinton dlu...better do a little bit of research la yek...jgn main hentam jek...my sis duk US dh dekat 10 years...n she found that her life and most of american's life is getting more difficult after Bush governing US...

Xsalah pemimpin lama kembali demi menjamin negara xhancur di bawah kepimpinan yg tak layak...

Ingt!dlm mewujudkan negara yg aman, makmur, maju dsbnya hy ada 2 cr... amalkan pemerintahan Rasulullah S.A.W atau kalau tak mampu, pilihla parti yg benar2 stabil dr isu perkauman dan mempunyai pemimpin yang genius seperti Tun Dr. M...

zaidy said...

napa nk compare ngan Amerika.Amerika bg le sape2 jadi president pun hidup rkyat diorg msti makin truk nye skagi Yahudi berkuasa trutama muslim.Bandingkan le dgn kerajaan Islam yg telah maju selama ni cm kjaan bani abbassiah lg bgus dpd umayyah dan turki uthmaniah jauh lagi baik dpd abbassiah dan umayyah.

p.s: apparra...

AZRI said...

Mahathir keluar umno dulu sebab dia nak test power....tapi takde orang nak follow dia...

syammil mengharapkan superdet kembali ke????

honestly aku tak sanggup...

masih aku ingat dulu terlalu ramai orang2 soleh yang disumbat dalam penjara dan penggunaan ISA semaksima mungkin oleh regim Mahathir...Peristiwa memali menyebabkan ramai yang syahid...

Selain itu, penutupan sekolah agama rakyat...Mahasiswa dirantai dengan AUKU...Nak kritik sikit pun takut...Ulama2 yang lantang menyatakan yang hak pun di gam dari keluar TV....Rasulullah dah hukum Allah diperlekehkan...

Bila Pak Lah guna ISA mahathir dengan lantang mengkritik...Padahal dia lah sifu...

Ramai lagi kat malaysia ni yang lagi bijak dari DR.Mahathir tapi tak diberi peluang...Cuma mentaliti rakyat malaysia ni je mengaharapkan hero melayu dari UMNO...Walaupun sebenarnya bukan melayu tulen...Asalkan register UMNO...

Memanglah ciri pemimpin unggul ialah kebijaksanaan...Tapi yang lebih penting ialah kejujuran dan rasa tanggungjawab...Amanah rakyat tu perlu diperlihara....Apatah lagi amanah Allah..Wasalam.

Syammil said...

azri..

sememangnya aku menanti kepulangan TDM kedalam UMNO bagi memperbetulkan balik keadaan politik Malaysia yang tidak stabil yang berpunca daripada UMNO sendiri dan DSAI sejak akhir2 ini.

kalau boleh bagi tahu la sekali siapa orang bijak di Malaysia yang tidak diberi peluang ini?nak jugak aku tahu.tak kisah la dari parti mana pun..

bukan pembangkang said...

adei la si zaidy niyh...

adakah zaman dulu seperti kini? adkah org melayu niyh sebijak bangsa yg hg sebut tuh?adakah org melayu niyh dihormati dan digeruni bangsa lain seperti bngsa yg hg sebut tuh? aku suggest hg gi library baca balik buku international relation part sejarah... then bc balik psl bngsa n tamadun yg hg sebut then compare ngan tamadun melayu....

kita nak wat bhs melayu sebg bahasa ilmu pun payah sbb xcukup pengetahuan...ish3...

aparaaaaaaa!!!!


to azri...aku pon cam syammil...nak tau la sape pemimpin genius yg ada lagik dr mn2 parti...erm...plg cikai pun yg leh lawan Muhyidin Yassin la...Mustapha Mohamad ke kan...tak pun Mohd Nor Yaakob...

klu ada pemimpin yg genius dia leh lwn tokoh2 di atas...tolong sebutkan dan sebutkan sumbangan dia...aku akan nilai berdasarkan peluang yg dia ada utk menyumbang..

pembangkang kpd bkn pembangkang said...

Allah....
2 sebagai contoh ak nak bgtau.oklah klu tamadun islam 2 ko rasa terlalu pandai nk diwat contoh ak bg la cth yg palg dekat sx zaman tun abd razak adalah lg baik dpd zamn tunku abd rahman dan zaman mahathir yg korg bgga kan tu pun lg baik dpd zaman tun hussein onn.mmg zaman abdullah lg teruk dpd zaman emas DrM tp adakah perlu kita pggl blik org yang da lepas tamat tempoh nya kembali mmberikan pendapat.ntah dia igt lg ke x cara dia memerintah dulu kita pun xtau (merujuk pada jwaban DrM apabila suruhanjaya di raja menyiasat penglibatan dia dalam skandal datuk Lingam) Yg ko tanya azri pun xkan la dia boleh pilih sape yg sesuai nk memerintah Malaysia ni.Die sama je cam kita kot.Nak mencari sorg the choosen one dalam 27 juta rakyat Msia bkn senang.Tapi klu ko tanya ak ak jawab sng je. Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat.

Anonymous said...

Mahathir mmg genius.dia dapat wat satu msia percaya yg DSAI mmg kaki juboq.boleh la die msuk UMNO reka satu lagi skrip kaki juboq utk Pak Lah palk.Mesti saudara Syammil percaya kan. ahahahahaha

AZRI said...

Syammil...Aku nak sebut nama2 yang lebih layak dari Mahathir berlambak2...

Tapi aku taknak sebut...sebab confirm En.Syammil tak setuju...Dalam Pas berlambak2 golongan professional, pakar ekonomi...

hang pergi website calon PAS hang tengok kelulusan diorang...Pastu hang bukak pulak Website UMNO....Pastu hang Compare...huhu...

Yang hang nak panggil DR.M tu balik sebab apa???Kalau ajal DR.M dah sampai...Malaysia ni kiamat ke???Kita kenalah cari pelapis..

Lagi satu, macam aku cakap sebelum ni....Yang paling penting sebagai pemimpin ialah orang yang beramanah...Kalau dia ada degree dalam bidang agama sekalipun, selagi dia beramanah, dia boleh panggil Ahli2 Ekonomi, professional2 dalam bidang masing2 yang tidak berkepentingan dalam bidang politik untuk bantu dia membuat keputusan....Dari situ dia boleh memilih keputusan terbaik dari himpunan cadangan2 pakar dalam bidang yang berkenaan...

Dr.M pun medical doctor...Apa kena mengena dengan ekonomi???Tapi continuos learning bagi pemimpin pastinya berlaku...Kalau setakat medical doctor, berlambak2 dalam pas...Pakar pun ada...

Bagi Mahathir 22 tahun dia pegang Malaysia..Pastinya ada perubahan dalam malaysia...

Tak boleh compare ngan paklah yang baru memerintah walaupun kita sedia tahu dari segi ekonomi Pak Lah memang hampeh...

Tak boleh jugak nak compare dengan Nik Aziz yang diikat tangan dan kaki disekat dana dan disuruh memerintah...

Tak boleh nak compare dengan hadi awang yang ditaraik royalti minyak di terengganu (sekarang dah dapat balik, tu yang MD. Said beli mercedes tuh)...

Semasa mahathir memerintah dana yang dia ada berbillion dari petronas....Persoalannya pengurusan kewangan tu bagaimana???Adakah secara langsung memberi manfaat kepada rakyat terbanyak???

Adakah projek2 mega seperti litar sepang, menara petronas memberi manfaat kepada rakyat terbanyak...Adakah menara petronas dikuasai bangsa melayu???Adakah lebuh2 raya yang dibina untuk membantu rakyat atau sebagai saluran untuk menghisap hasil keringat rakyat...

Kita wujudkan kerajaan sememangnya untuk untuk mendapatkan subsidi bantuan dan sebagainya....Memang itu tugas kerajaan yang bertindak sebagai pengurus harta kita...

Apa gunanya pelbagai prasarana dan koridor diwujudkan yang kononnya untuk rakyat tetapi rakyat tidak mampu menggunakan prasarana2 tersebut kerana mereka dipaksa membayar dengan kos yang terlalu tinggi...

Adakah kita merasa kita dah cukup senang???Cuba kita perhatikan ekonomi diri kita sendiri...Senaraikan jumlah hutang yang kita ada, kemudian jumlah asset yang kita ada...Kira samada kita mempunyai saving atau deficit...Beli rumah, beli motor, beli kereta, kos pengajian semuanya hutang....Ditambah dengan interest yang berganda setiap tahu...Setelah sekian lama Melayu Islam memerintah kita masih mengamalkan sistem ekonomi penjajah yang amat menekan...

Baik kita swata kan aja seluruh kerajaan...Sekurang-kurangnya bila kita diperintah oleh swasta, dan kita perlu membayar kita tak sakit hati...Wasalam.

AZRI said...

Profile calon parlimen pas PRU haritu...

http://pru12.pas.org.my/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=7&id=22&Itemid=49

Calon umno hang cari sendiri la...haritu aku ada tengok tapi website tu dah takde...

bukan pembangkang said...

adei...

azri niyh pun satu...
aku bukan nak cakap ape la kan...
aku bg cth mudahla...
dalam kelas BMCA sendiri, berapa ramai yang berani berhujah dan ada keyakinan tinggi hendak berhujah? Present pun tak prepare awai2...hahaha last minute semuanya...sbb apa? sbb melayu.. sampaikan amrik nye group buat benchmark...group lain mmg takleh nak lwn.....

itu membuktikan apa?orang melayu yg majoriti islam ini, hy spesifik dalam bidang2 tertentu...

penah tak bc pasal politik?penah tau tak sapa mustapha mohamad sebelum jadik menteri? tau tak sape Nor Mohd Yaakop? Mustapha Mohamad merupakan rujukan ekonomi terbaik di Malaysia melebihi bangsa2 lain... Nor Mohd Yaakob pulak adalah pakar penggurup matawang terhebat yang mencadangkan tambatan nilai matawang...

tapi...leh ke mereka berdua jadik P.M? Untuk jadi P.M, orang itu harus dinamik...berapa sangatlah profesional melayu yang dinamik?

si Nazir ke ape ke (MB perak tuh) nama jek Ir. tapi apa yang dia buat dalam politik? adakah dia bijak mentadbir dan mengawal politik perak? Sultan dh byk tolong pun, dia masih lagi jadi boneka....

aku mmg kagumla kan masa tgk senarai exco kerajaan negeri kedah...banyak org hebat2 dalam PAS...Azizan sendiri pun lulusan luar negara (pastinya produk DEB sbb nak harap duit makbapak azizan, jgn hrp dia boleh pergi overC). tapi persoalannya disini, politik itu kejam... sekarang semuanya pasal duit...

hanya yang bijak dan pandai berpolitik shj boleh jadi pemimpin malaysia...tak kira lah walaupun dia tu sepintar Albert Einstein pun...

Leader should be nurture, not to be born....

si zaidy and azri...aku boleh tumpangkan korang kat library rumah aku.... bc lah betul2 pasal sejarah...pasal ciri pemimpin...dan paling penting politik...

aku duk ajak syammil bc buku2 ayah aku, dia taknak...

Dr. M diiktiraf dunia sbg pemimpin yang dtg beribu2 tahun sekali...aku taknak negara ini nnti diperintah oleh orang yang sgt bijak dan pandai...tapi tidak ditakdirkan sebagai seorang pemimpin...

Dr. M adalah doktor perubatan... tapi dia ditakdirkan sebagai seorang pemimpin...dan dia adalah pemimpin yang realistik...

bukan sesetengah pemimpin yang hy tahu mencanang cakap besar...tapi tidak realistik...

kalau hendak kata Dr. M tak pernah kena sekat, zaman muda2 lagi dia dah kene sekat...

kenapa Nik Aziz xcuba cari jalan lain selain bergantung kepada kerajaan?

yang aku heran, kenapa PAS angkuh tidak mahu bersatu dengan UMNO?

boleh bajet la kan, kalau NIK AZIZ jadik PM, Malaysia akan dikagumi tetapi hy jika, ekonomi kita meningkat tinggi...

aku pun dh konfius apa aku ckp...apepun...

aku cabar kerajaan negeri kedah untuk menunjuk sedikit perkembangan di kedah...dgn brsn exco yang terdiri drpd golongan2 profesional, aku nak melihat samada kedah ditadbir secara profesional islam atau hy mengikut telunjuk konservatif PAS!

AZRI said...

Terima kasih kepada "bukan pembangkang"....saya yakin anda mempunyai keyakinan tinggi untuk berhujjah...sebab tu taknak reveal nama sendiri....huhu.

Presentation kat kelas???Chasiss ke???ni serangan peribadi ni....hehe...Saya pun takde la kata aku present kat kelas tu bagus sangat....Bukan sebab takde confident, tapi sebab tak cukup faham....dah cuba fahamkan banyak kali tapi tak faham2 jugak...otak ni slow sikit la kot....bila kita bercakap benda yang kita tak berapa pasti memanglah nampak pincang....Saya ni tak la pandai mana...Tapi korang janganlah risau, sebab saya bukannya calon untuk korang pilih....Lainlah MPP macam Syammil...Bijak berkeyakinan tinggi...Tentulah hebat orangnya...

"Bukan pembangkang" dah present ke???mesti mantap nyer kan...

Ustaz Azizan produk DEB???hehe...awak kenal ke mak bapak dia sampai awak cakap diorang tak mampu hantar anak dia gi over sea....perrghhh...entah2 mak bapak dia gadai tanah nak hantar anak gi oversea...senang2 je kau sound dia...

Saya dapat rasalah yang anda ni golongan minority yang mendapat limpahan rahmat DEB....Mesti anak orang kaya kan....

Kat rumah berlambak2 ke buku sejarah sampai boleh panggil library....Kira educated la ni...

Bagus2...anda memang hebat...tapi lebih hebat kalau anda guna nama sendiri...supaya orang lain boeh menilai kehebatan anda....

Syammil said...

azri..

'bukan pembangkang' bukan perli la.dia bagi contoh yang simple apa yang jadi dalam kelas.dia nak compare level 'orang kita' dengan orang lain.yang confirm orang kita ini lemah dari pelbagai aspek.ini hakikat.

contoh yang dia bagi ni open untuk orang kita.jangan la anggap ni serangan peribadi.aku rasa dia tak berniat pun.tapi tak tau la kot2 hang terasa.haha

AZRI said...

Kenapa pulak kau jawabkan utk dia????Entah2 kau yang pakai nick name "bukan pembangkang"...hehe...

Memang la aku terasa...sebab aku sedar haritu aku present tak berapa bagus dan tak cukup persediaan...

Aku ni banyak kelemahan....Tapi aku cuba baiki diri dari hari ke hari...Dan persekitaran antara yang banyak mempengaruhi kita...Syammil dan rakan2 semua adalah persekitaran aku....So,kita bersama-sama la baiki diri...

Syammil said...

azri..

aku komen pakai nama sendiri la.pandai2 ja hang ni.hahaha

kita ni kan manusia.tak ada yang perfect.aku suka last statement dari hang.kalau mahu berjaya kita mesti bersama2.

kita mesti berani untuk berubah!!

zaidy said...

terima kasih le nk tumpgkan library ko utk ak tp masalah nya sape ko ni? ak knl ke??? klu knl xpela gak...soalnya sape yg byk megiktiraf Dr M???pengikitrafan dari kjaan manusia????

bagaimana pula pgiktirafan dari kjaan langit (bkan ayah pin ok)????

p/s: ada msa nnt ak nk datg le rumah ko beraya smbil mmbaca buku pasal pemimpin spt yg ko cadgkan.....

Anonymous said...

pehal bengong sgt ayah die g bli buku pasal mahathir je....
dh beli buku pasal mahathir...mesti a pengarang tu puji pasal mahathir...
cuba ko bli buku pasal nik aziz ke.....thaksin ke...sape ke....
mesti a diorg puji org tu.......
ko ingat kerajaan malaysia ni open ke? ko nk kena ISA ke klu tulis buku yg berkata kebenaranan tentang si mahathir.
cis...ari tu ak tengok pasal klcc....yg dapat projek org china...inggeris....india....
mane g org melayu?? skrg bila anwar dh bebas, mula la dia takut....nk lari dari malaysia klu anwar memerintah......

bukan pembangkang said...

ish3...apala bengong sgt kamu nih anonymous....

ayah aku pelajar bidang perhubungan antarabangsa...pengkhususan sejarah... buku politik yg dia ada bukan buku Dr.M...malahan ayah aku sokong si Anwar (kerana mengenangkan kehebatan Anwar dulu)...namun dia menolak keras DEB di hapuskan...

so, abah aku nih nak kata tere sejarah tak la jugak...tapi at least dia belajar pasal sejarah...tahu setakat mana org melayu...silap2 abah aku nih sifu abah hang...

aku nak kata kaya...biasa jela...xmewah mn pun...tapi aku byk membaca...sejarah2, politik dan lain2...malahan sebb abah aku nih mmg suka buat research sendiri (sbb dia mmg kena buat pun), aku byk la bc research2 dia pasal sejarah dan perkaitan dengan politik...

jadi, bukan la aku nak ckp aku leh tere sejarah dgn bc buku2 yg ayah aku ada or tulis, tapi aku diajar utk sentiasa relevan... ayah aku ni pun anak2 ustaz biasa2 ja kat kg...
jadi Alhamdulillah, aku rs xpernah lagi la org2 yang bekerja dengan ayah aku kata dia tak relevan dan bersifat sekular...

untuk Azri...aku cuma nak elakkan persengketaan...aku fhm, dlm setiap titip ayat yg aku tulis, pasti mampu disalahtafsir sebb aku ini ada kelemahan...bukan aku maksud secara individu...aku ini pun melayu...dan aku sendiri pun present hampeh... bukan chassis sj aku pertikaikan ttg sesama kita ni, malahan present encik z pun kita semua tak mampu tandingi present si amrik n kawan2...

aku bukan nak menjatuhkan individu...cuma mengharapkan kita semua bersatu lebih baik dr bangsa lain...aku seperti syammil setuju dengan kata2 hang ttg berusaha sama2 dgn org sekeliling...

ideologi politik hy memisahkan perpaduan sesama kita...tetapi aku hrp, dgn persengketaan ini, semuanya akan cuba menjadi lebih baik dari yang sebelumnya....

Salam Maaf kerana terkasar bahasa...apa pun, aku suggest bc lah komen aku dgn rs profesional...

kerana aku akan hy menulis bila otak tgh relevan dan tenang...


sbb bila aku menulis dgn emosi...tulisan aku akan jadi bodoh seperti diri aku juga...

zaidy said...

wei... sapa bukan pembangkang ni.aku nk p rumah dia pinjam library dia nak baca buku sejarah ayah dia..

bukan pembangkang said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Syammil said...
This comment has been removed by the author.
Syammil said...

sudah2 la tu.jangan emo sangat.relax...

jadikan ini pengajaran dan titik permulaan untuk kita melakukan perubahan demi agama dan bangsa kita.

ikut cam azri cakap.kita ni masing2 ada kelemahan..

Melayu belum layu said...

haha kalo amrik baca ni,sure dia gelak je.melayu sama melayu bergaduh.mmg xleh nk ubah dh.dari dulu lg.org lain syok je ketawakan kita yg gadoh sesama sndri ni.aku bole ckp mostly yg x guna tepi jln tu org melayu.melayu rogol melayu.melayu rompak melayu.melayu pukul melayu.melayu ragut melayu.melayu dengki dgn melayu.last2 skali melayu gak yg layu.bila melayu dh layu, mcm mana melayu nak maju? tp jgn lps ni peragut, perompak,pemukul,perogol bangsa melayu ni gi rogol bangsa lain pulak.hentikan la tabiat buruk tu. aku harap sgt org2 melayu / islam boleh bersatu.konfem org lain xleh nk lawan.

deb utk melayu a.k.a bukan pembangkang! said...

p/s: masa tulis comment yg sentuh psl budak BMCA tuh...otak aku tgh bengang..itu yg nampak bodoh sgt tuh...ayat tk susun betul2...sampai ramai yg tak faham...

dgn itu aku akan lebih berhati2 menulis nnti...salam maaf...esp utk azri...apepun aku taknak reveal psl dri aku nih...byk sgt yg aku sebut kat blog nih...kang kita gaduh pulak...jadi...biarlah hy aku yg kenal ko, tapi ko xkenal aku...

sori sbb aku jadi bodoh sbb bergaduh dgn org yg bodoh....

pepun, aku respek azri punya hujah...lembut dan ada relevannya...ada fakta...tapi bukan bg ANONYMOUS terakhir tuh...itu mmg ANJING!aku tahu siapa ko, aku makesure ko kene secara ko xsedar...

Anonymous said...

Anda tahu siapa sy?? anda ingat anda tuhan atau tok nujum?? sungguh bongkak skali cara penulisan anda...seolah2 anda betul dgn membaca di libary anda itu.

Walaupun sy telah mengunakan perkataan bengong yg sebenarnya tidak dituju secara langsung kepada anda...namun anda terasa ....
dan sudah terserlah lah sikap sebenar anda yg sungguh hina dan keji itu...mujur personaliti anda masih blum terdedah.
Anda ingat dgn hanya berpandukan buku2 dan sejarah silam boleh menentukan segalanya...tidakkah anda sedar kebebasan media negara kita adalah terkongkong sejak penguasaan BN dari dahulu kala lagi.Tiada siapa yg tahu kebenaran disebalik nya...hanya tuhan yg maha mengetahui.

Tidak berminat sy utk bertengkar dgn seseorg berfikiran sempit dan tidak terbuka anda......

mohon maaf kepada yg lain.......

Anonymous said...

dah2 2 bertekak..xde faedahnyer.skrg ni fikir cara untuk majukan diri masing2.kita ni dah nak abis pun belajar.adakah kita sudah mempunyai perancangan untuk menghadapi alam baru kita..kalau nak harapkan kestabilan ekonomi negara kita...merana...pemimpin2 politik kita pun x habis2 lagi dengan misi masing2.so,fikirlah cara untuk menempatkan diri dalam alam pekerjaaan.xpayah fikir dan bertekak pasal politik ni.xde faedah pun...

zaidy said...

Allah..tujuan blog ni ditulis adalah untuk brtukar2 fikiran tapi sudahnya jadi medan prgaduhan plak.jadilah matang cket kwn2 kita ni mahasiswa bukan nya bdk kilang.

p/s: nk brgduh bleh tapi gaduh fakta bukan gaduh mmbabi buta mencarut2 dibulan puasa....

Syammil said...

memang betul apa yang anonymous ni cakap.tapi lagi bagus kalau tulis nama untuk komen..

kita semua memang tak boleh lari daripada bincang hal berkaitan politik selagi kita hidup dimalaysia yang tengah haru biru keadaan politik ini.

macam zaidy cakap pun betul gak.kena cakap base on fact.tapi jangan la sampai maki & kutuk orang.tu tak baik la